Vire Terveysmessut
{Content.image.alt

Markku Ojanen

la 18.01.2020 13:45-14:15
su 19.01.2020 14:45-15:45

Vire-lava

Markku Ojanen Kysymyksiä onnellisuudesta
Onnellisuus on ollut teemana Suomessa esillä jo yli kolmattakymmenettä vuotta, eikä kiinnostus siihen näytä laantumisen merkkejä. Tästä kertoo se, että onnellisuuden tutkija, psykologian emeritusprofessori Markku Ojanen on pitänyt onnellisuudesta satoja luentoja ja vastannut lähes viikoittain haastattelijoiden kysymyksiin. Vastauksensa Ojanen pyrkii perustamaan tieteellisiin tutkimuksiin.

Onneksi haastattelijat ja kuulijat eivät aina kysy aivan samoja kysymyksiä, vaan yllättävät tutkijan ja panevat harmaat aivosolut liikkeelle. Esimerkiksi kysymykset ”Tarkoittaako onnellisuus eri kielissä samaa? ja ”Ovatko älykkäät ihmiset onnellisia?” vaativat tunkeutumista tutkimusraporttien uumeniin.

Luento pohjautuu Kysymyksiä onnellisuudesta -kirjaan ja sen tavoitteena on kysymysten ja vastausten avulla antaa kuvaus siitä, mitä onnellisuudesta tiedetään. Vastaukset perustuvat viime vuosikymmenten tutkimukseen, joita Ojanen värittää omakohtaisilla kokemuksillaan ja pohdinnoillaan. Hän ei tarjoa yksioikoisia onnellisuuden reseptejä, vaan kertoo myös avoimesti ne varjopuolet, joita onnen tavoitteluun liittyy. Kannattaako onnellisuutta silti vielä tavoitella?

Markku Ojanen on tietokirjailija ja psykologian emeritusprofessori, joka ennen eläkkeelle jäämistään toimi Tampereen yliopiston psykologian laitoksen johtajana. Hänen keskeisimmät tutkimusalueensa ovat mielenterveys, terveyspsykologia sekä positiivinen psykologia ja onnellisuus.

Teema: Vire