Vire Terveysmessut

Vegaanina reissussa ­– matkalle maha edellä

Uutinen  30.10.2017

Ihmiset matkustavat vuosi vuodelta enemmän ja enemmän, ja samaa tahtia lisääntyy myös vegaaninen ruokavalio. Suomessa ollaan päästy pitkälle maidottomien ja munattomien makuelämysten maailmassa aina markettien vegehyllyistä ravintolatarjontaan ja erikoisliikkeineen. Mutta tilanne ei valitettavasti ole vielä yhtä edistynyt, kun nokka suunnataan kohti muita maita.

Erikoisruokavalioisena ei ole aina herkkua matkustaa, etenkin jos on tottunut Suomen edistykselliseen vegaanituotetarjontaan, ja jos onnistuneet ruokaelämykset ovat iso osa matkan sisältöä. Mitä tehdä, kun puoliso haluaakin all-inclusiveen, jos nälkä yllättää lennolla ja mitkä ovat oivia vegaanikohteita? Mitä vegaani löytää ravintolasta?

Kentällä kahvia ja kupu täyteen

Jos suuntaat reissuun lentäen Helsinki-Vantaalta, voit nauttia ensimmäiset vegaaniset ateriat jo kentällä. Terminaali 1:n lähtöselvitysalueella sijaitseva Urban Food Marketin täytetyn levän saa vegaanisella täytteellä ja paikasta saa myös vegaanisia smoothieita.

Johan & Nyström -kahvila portin 13 läheisyydessä tarjoaa mm. varsin maistuvaa avokado-maapähkinävoileipää sekä tuorepuuroa laatukahvien kera ja portin 27 läheisyydessä oleva Freshly Made puolestaan tarjoilee täytettyjä leipiä ja tuorepuristettuja mehuja.

Pieneen nälkään soveltuu hedelmäsalaatti tai pähkinäsekoitus, joita on saatavilla useimmista lentoaseman kioskeista ja kahviloista, mutta niillä ei kiljuvampaa nälkää tukahduteta. Onneksi suurimmasta osasta aseman ravintoloista on mahdollista saada jotain vegaanista syötävää.

Listaus vegaanitarjonnasta Helsinki-Vantaan lentokentällä.

Vegaaniset eväät lennolle

Jos et ole tilannut lennolle etukäteen vegaanista ateriaa –  useimmilla lentoyhtiöillä tämä on kyllä mahdollista –  kannattaa varata naposteltavaa lentomatkalle. Lentokoneen listalta harvemmin löytyy vegaanisia ruokia tai välipaloja, joten hyviä eväitä ovat muun muassa erilaiset energiapatukat, pähkinät ja hedelmät. Kannattaa pitää mielessä, että smoothiet ja muut nestemäiset eväät jäävät auttamatta turvatarkastukseen. Onneksi lennon tärkein eväs eli vesi on ihan täysin vegaanista – ja nykyään Helsinki-Vantaan vessoissa on erillinen täyttöpiste vesipulloille.

Jos lennolla iskee pikkunälkä, useimpien koneiden listalta löytyy pähkinäsekoituksia kahvin, teen tai tai limonadin seuraksi.

Lähikohteiden lumoa

Keski-Euroopan isoimmat kaupungit alkavat olla jo varsin veganisoituneita. Lähikohteista Tukholma ja Tallinna tarjoilevat jo lähes pyhiinvaelluskohteiksi kohotetuissa ravintoloissaan kuten Hermansissa ja V:ssä ravintoa kansalle, joka pöytiin sankoin joukoin vaeltaa. Tallinnan Vegan Restoran V:hen on enemmän kuin suositeltavaa varata pöytä. Listalla on todella kohtuuhintaisia ja maistuvia annoksia, ja ruokailumiljöö on miellyttävän tunnelmallinen.

Riikaa kutsutaan Baltian Pariisiksi, mutta vegetarjonta lähentelee pikemminkin Baltian Berliiniä. Fat Pumpkin tarjoilee maistuvaa mättöä aina täyteläisistä keitoista burgereihin ja jäätelöherkkuihin. Terapijassa saattaa iskeä ruokahulluus, kun tarjolla on pikkurahalla jättimäisiä annoksia aina nacholautasesta salaatteihin ja erilaisiin jälkiruokiin.

Fat Pumpkin


Italiassa ihan irti!

Pizzaa, pastaa ja proseccoa. Tämän kaiken voi hoitaa myös vegaanisesti ja mikä parasta: kolmesta virallisesta napolilaisesta pizzasta yksi, marinara, on vegaaninen. Ei kannata antaa ensivaikutelman hämätä: vaikka pizzaan tulee vain tomaattikastiketta, valkosipulia, oreganoa ja öljyä, useimmissa italialaisissa ravintoloissa makuelämys on uskomattoman maukas. Aidolla marinaralla voi herkutella koto-Suomessakin: ainakin Helsingin Via Tribunalissa sekä Tampereen Pizzeria Lucassa.


Comon herkkuja: Café & Café (Piazza Mazzini), Mystic Burger ja marinara ”missä vaan”.

Jälkiruoaksi Italiassa kannattaa nauttia vaikkapa sorbetit lähipiazzalla, osa perinteisistä jäätelöistäkin tehdään tätä nykyä ilman lehmänmaitoa. Italiassa ollaan palveluhenkisiä, joten kannattaa avata suunsa ravintoloissa, suuri osa ruoista pystytään helposti muuntamaan

Kyllä Kanariallakin kelpaa – yllättäjänä Corralejo

Italialaiset ovat eittämättä olleet asialla myös Fuerteventuran Corralejossa, jonne on viime vuosien aikana syntynyt varsinainen vegekupla. Surffareita, aktiivilomailijoita ja reppureissaajia hemmotellaan laajalla vegaaniruokavalikoimalla aina onnistuneesta aamiaisesta terveelliseen lounaaseen ja pitkiin illallisiin lempeässä iltatuulessa. Monet uskovat, että runsaan ja laadukkaan ravintolatarjonnan selittää saarella majaileva iso italialaisten joukko.

Corralejon kärkipaikalla Tripadvisorissa komeilee vegaanikahvila H20 Juice Bar & Vegan Café, jonka listoilla on mm. neljä erilaista vegaanista aamiaiskokonaisuutta, burgereita, salaatteja, mehuja ja smoothieita ja kulman takana on myös puhtaan ja terveellisen ruoan sanansaattaja Baobab Juice Bar Casa Vegetariana. Iltaisin burgerit maistuvat punk-henkisessä D. Sanchezissa, missä niin ikään kaikki listalta löytyvä on vegaanista. Vastikään avattu Past & Future ilahduttaa tapaksilla ja italialaisella kokilla, joka loihtii esiin muistoja ja makuelämyksiä raviolien, lasagnen ja tiramisun muodossa. Saarelta löytyy myös useampi italialainen trattoria, joiden listalla komeilee aito marinara.

D.Sanchez
H20 Juice Bar & Vegan Cafe
Past & Future
Past & Future
Past & Future


Berliini on place to be


Berliiniä on pitkään pidetty klassikkokohteena vegaanipiireissä – ja syystä. Kaupunki on täynnä erilaisia vegaanisia elämyksiä erilaisiin tilanteisiin ja toiveisiin aina pitkistä brunsseista pikaruokaan ja fine diningiin.

Lucky Leek on yksi Berliinin fine dining -ravintoloista, mutta berliiniläiseen tyyliin paikassa ei turhia koreilla ja hinnat ovat toistaiseksi tasoon nähden huokeita. Kauniit ja maistuvat annokset saa nauttia kiireettömässä ruokasalissa ja huomioivasta palvelusta nauttien. Pöytävaraus kannattaa, mutta viimeksi sisään pääsi myös ilman varausta.

Lucky Leek

Kopps on ehdoton brunssipaikka, jos haluaa makustella pöydässä pitkään ja kaikenlaista! Kahvit eivät kuulu hintaan, mutta kaikki muu – ja sitä on paljon – kuuluu. Noutopöydät notkuvat mysleistä, muroista ja tuoreista sekä kuivatuista hedelmistä aina jogurtteihin, vastaleivottuihin leipiin ja leivonnaisiin, leikkeleisiin, erilaisiin tahnoihin ja lämpimiin lisukkeisiin. Pöytävaraus kannattaa!

Kopps
Kopps
Kopps

Melkein jokaisessa Berliinin kadunkulmassa on myös vasta avattu tai pian avaava kohde herkkuhetkille, puhumattakaan erikoisliikkeistä.

Onko Tampere seuraava Berliini? Lue myöhemmin lisää Tampereesta Suomen vegaanipääkaupunkina.

Kun listalta ei löydy mitään…

Kaikki kohteet eivät todellakaan ole vegaanitaivaita. Joskus kohteen yhden ainoankaan ravintolan listalta ei löydy mitään tai all-inclusiven buffet-pöytä on pelkkää lihaa laareissa.

Ranskalaisilla, salaatilla ja hedelmillä pääsee tarvittaessa pitkälle, tai niillä voi ainakin estää pahimman nälkäkiukun. All-inclusivea tai aamiaisbuffetia voi täydentää itse (tai pikemminkin pyytää hotellia täydentämään) kaupasta ostettavalla soijajogurtilla ja kannattaa muistaa, että yllättävän monessa hotellissa leivän päälle ei löydy levitteeksi muuta kuin marmeladia tai voita.

Seuraavalla kerralla kannattaakin valita kohde, jossa pääsee nauttimaan myös vegekulinaristina. Näitä kohteita nykyään riittää.

Elosteluterveisin,
Jenna